Ginofey
Image default
Beauty en verzorging

Waarom heb ik last van overmatige haargroei?

Wanneer we spreken van ‘overmatige haargroei’ bij vrouwen, bedoelen we dat er meer haar groeit op plaatsen waar mannen doorgaans meer haar hebben, zoals op de borst, bovenlip, kin, rug, buik en dijen. Dit zijn geen fijne donshaartjes, maar eerder dikke, donkere haren. Ongeveer 5 van de 100 vrouwen ervaren dit probleem, en het komt vaker voor bij vrouwen uit landen rond de Middellandse Zee, zoals Frankrijk, Spanje, Griekenland, Turkije en Marokko. In de medische wereld staat dit bekend als hirsutisme, en het verdwijnt niet vanzelf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor laserontharing om hier vanaf te komen. Maar waarom heb je hier last van?

Erfelijkheid

Sommige mensen hebben simpelweg aanleg voor overmatige haargroei door hun genetische aanleg. Als je ouders of grootouders last hebben (of hadden) van ongewenste haargroei, is de kans groter dat je er zelf ook mee te maken krijgt. Dit komt doordat genen een belangrijke rol spelen bij de haargroei op verschillende delen van het lichaam.

Hormonale veranderingen

Hormonen reguleren haargroei. Veranderingen in hormoonspiegels kunnen overmatige haargroei veroorzaken. Dit kan optreden tijdens de puberteit, zwangerschap, menopauze of als gevolg van aandoeningen zoals het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of hormonale stoornissen. Bij vrouwen kan bijvoorbeeld een teveel aan mannelijke hormonen (zoals testosteron) leiden tot overmatige haargroei op het gezicht, de borst of rug.

Medicijnen en medicinale aandoeningen

Sommige medicijnen, zoals corticosteroïden of bepaalde anticonceptiepillen, kunnen overmatige haargroei als bijwerking hebben. Daarnaast kunnen bepaalde medische aandoeningen, zoals hirsutisme, een aandoening waarbij vrouwen mannelijke haargroei ontwikkelen, ook leiden tot overmatige haargroei. In deze gevallen is het raadzaam om met een arts te spreken over mogelijke behandelingsopties.

Stress en voeding

Stress kan een verrassende factor zijn bij overmatige haargroei. Langdurige stress kan de hormoonspiegels verstoren, wat kan leiden tot ongewenste haargroei. Daarnaast kan een ongezond dieet dat rijk is aan suikers en geraffineerde koolhydraten de hormoonbalans beïnvloeden en de haargroei stimuleren.

Wat kun je eraan doen?

Het is altijd een goed idee om te beginnen met een gesprek met een arts, vooral als je denkt dat hormonale veranderingen of een onderliggende medische aandoening hierbij een rol spelen. Een arts kan tests uitvoeren om de exacte oorzaak vast te stellen en je adviseren over geschikte behandelingen. Er zijn ook verschillende opties beschikbaar om te ontharen, zoals scheren, waxen, epileren en ontharingscrèmes.  Als je op zoek bent naar een meer permanente oplossing, kun je bijvoorbeeld kiezen voor laserontharing of elektrolyse , maar houd er rekening mee dat je vaak meerdere sessies nodig hebt. In sommige gevallen kan je arts ook hormonale behandelingen voorstellen om de haargroei te verminderen, zoals hormonale anticonceptie, anti-androgene medicijnen of crèmes. Praat gewoon met een expert voor de beste oplossing!