Ginofey
Image default
Bedrijven

De rolstoeltoegankelijkheid verbeteren? Drie tips

Wil jij de rolstoeltoegankelijkheid van je woning verbeteren? Of ben je in de weer om iemand in je familie, vrienden- of kennissenkring te helpen met de rolstoeltoegankelijkheid van zijn of haar woning? Bijvoorbeeld omdat deze persoon onlangs een ongeluk heeft gehad. Of ben je zelf onlangs ziek geworden of in een ongeluk betrokken geraakt en dien je nu de rolstoel toegankelijkheid van je woning te verbeteren om er te kunnen blijven wonen?

Tip 1. Verwijder de dorpel

Een van de manieren om de rolstoel toegankelijkheid van een woning of gebouw te verbeteren is door de dorpel te verwijderen. De rolstoel toegankelijkheid is hier direct door geïmpliceerd omdat een personen met een rolstoel anders de woning of het gebouw anders vaak niet of met veel moeite binnen kunnen komen.

Dit maakt deze persoon afhankelijk van anderen om dan binnen te komen. Dat is voor de persoon in kwestie niet fijn, want niemand wil het gevoel hebben dat ze afhankelijk zijn van anderen voor hun basisbehoeften. Maar voor de mensen in kwestie is het ook niet fijn om de andere zaken in hun leven links te moeten laten liggen om de persoon in de rolstoel te kunnen helpen.

Tip 2. Maak de gangpaden minstens 90 cm breed

Een andere tip om de rolstoel toegankelijkheid van uw woning of gebouw te verbeteren is om te zorgen dat de gangpaden minstens 90 centimeter breed zijn. Als u dus kasten of andere objecten in de gangen heeft staan die de breedte minder dan 90 centimeter maken waar ze anders breder dan 90 centimeter zouden zijn, doet u er in het kader van de rolstoel toegankelijkheid goed aan om deze te verwijderen.

Als de gangen zodanig gebouwd zijn dat ze ongeacht wat u erin zet minder dan 90 centimeter breed zijn, dan doet u er goed aan om te kijken of interne muren die geen steunmuren zijn verplaatst kunnen worden. Dit soort bouwwerkzaamheden zullen wat geld kosten, maar het is nog altijd goedkoper dan om een heel nieuw gebouw te bouwen.

Tip 3. Laat een lift plaatsen

Als uw gebouw alleen met de trap toegankelijk is of alleen bepaalde delen van het gebouw met de lift te bereiken zijn, kunt u de rolstoel toegankelijkheid vergroten door een lift te laten plaatsen. Zorg er bij het uitzoeken van een lift wel voor dat u hierbij rekening houdt met rolstoelgebruikers. Veel liften zijn namelijk niet prettig of niet handig in het gebruik voor rolstoelgebruikers. Laat u daarom goed adviseren over welke type liften de rolstoeltoegankelijkheid het meest vergroten.

https://drempelhulp.com/wat-is-rolstoeltoegankelijkheid/