Ginofey
Image default
Aanbiedingen

Wat is een daglichtlamp?

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is een term die door marketeers wordt gebruikt om lampen te beschrijven die bedoeld zijn om de eigenschappen van echt zonlicht na te bootsen. Ze worden vaak aangeduid als volspectrumlampen, maar hoewel ze over het algemeen licht produceren over het hele spectrum, hebben ze vaak geen gelijkmatige verdeling van het licht over dat spectrum. In feite verschilt een daglichtlamp voor consumenten vaak maar weinig van een gewone gloeilamp. Verschillende mensen kiezen om verschillende redenen voor een daglichtlamp.

Daglichtlamp gebruiken voor planten

Tuiniers kunnen daglichtlampen gebruiken om planten te helpen groeien in regio’s die onvoldoende licht ontvangen, of tijdens perioden van het jaar waarin niet genoeg licht beschikbaar is. Deze lampen kunnen worden gebruikt om wintergewassen te garanderen, zelfs voor planten die gewoonlijk een korte groeiperiode hebben. Goede daglichtlampen zijn over het algemeen aanzienlijk duurder dan gewone lampen, zodat het gebruik ervan meestal beperkt blijft tot die planten waarvoor de toegevoegde waarde de moeite waard maakt. Zij kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor kostbare bloemen, zoals orchideeën, en kunnen ook kosteneffectief zijn voor andere planten, zoals kostbare voedingsgewassen, of andere kostbare planten, zoals marihuana.

Daglichtlamp gebruiken tijdens schilderen

Andere keren worden ze gebruikt door kunstenaars, die ze kunnen gebruiken tijdens het schilderen om ervoor te zorgen dat de schilderijen eruit zien zoals ze er aan de muur uit zullen zien. De meeste kunstenaars werken het liefst met noorderlicht, omdat dit het natuurlijke licht nabootst dat de meeste mensen thuis of in galeries opstellen om schilderijen te presenteren. In gevallen waarin geen noorderlicht beschikbaar is, hetzij door de ligging van het atelier, hetzij door de tijd van het jaar, hetzij door het tijdstip van de dag, kan in plaats daarvan een daglichtlamp worden gebruikt om zo dicht mogelijk de manier na te bootsen waarop het schilderij eruit zal zien wanneer het wordt opgehangen.

Circadiane cyclus

Het gebrek aan natuurlijk licht tijdens de wintermaanden in noordelijke klimaten kan een depressie uitlokken, die gewoonlijk seizoensgebonden affectieve stoornis (Seasonal Affective Disorder, SAD) wordt genoemd. Omdat zonlicht helpt bij het reguleren van de natuurlijke circadiane cyclus van het lichaam en de productie van belangrijke chemische stoffen in het lichaam stimuleert, kunnen mensen depressief worden als het niet in voldoende hoeveelheden aanwezig is. Een daglichtlamp kan in deze gevallen worden gebruikt om het natuurlijke daglicht te vervangen en een seizoensgebonden affectieve stoornis te voorkomen. Daglichtlampen kunnen ook worden gebruikt om de circadiane cyclus te reguleren en de effecten van een jetlag te minimaliseren.

Fluorescentielampen

Er zijn ook andere toepassingen van kunstmatig daglicht. Zo heeft een aantal mensen voorgesteld dat het gebruik van het juiste lichtspectrum in koelkasten de fotosynthese van fruit en groenten kan stimuleren, de periode van versheid kan helpen verlengen en ertoe kan bijdragen dat de voedingswaarde behouden blijft. In een aantal moderne koelkasten worden deze lampen gebruikt, hoewel er geen formele studies naar de doeltreffendheid ervan zijn verricht.

Een variant van de daglichtlamp is te vinden in veel zonnebanken. Fluorescentielampen worden gebruikt om het UV-gehalte van de zon te simuleren. Dit geeft een cosmetische bruine kleur, maar brengt ook de negatieve effecten van UV-straling met zich mee. Daartoe behoort een verhoogde kans op huidkanker.