Ginofey
Image default
Wijn

Rode wijn proeven

Veel mensen houden van de unieke smaak van rode wijn. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat de alcoholische versnapering vaak meer vertelt, naar mate men meer op de details gaat letten. Hoe men wijn moet proeven, is niet erg eenvoudig uit te leggen. De meningen over de smaak van een drank kan behoorlijk verschillen.

We kunnen bijna spreken van talent als iemand de juiste eigenschappen van het product kan uitdrukken in woorden. Smaken verschillen en dat is wat deze drank betreft niet anders. De sensatie hangt namelijk sterk af van de eigen waarnemingen. De beginnende wijnliefhebber zal waarschijnlijk alleen oordelen of ‘de wijn lekker is’, maar met een beetje training kan men veel meer over de beleving vertellen. 

De kleur van rode wijn

De kleur van rode wijn is paars. Door het glas een beetje schuin tegen een objectief achtergrond te houden, is de kleur een stuk beetje zichtbaar. De kleur is soms robijnachtig of schurkt tegen de kleur bruin aan. Bekijk daarnaast hoe helder de drank is. Als men op de fles spreekt van ‘sur lie’, betekent dit dat de kleur van de wijn waarschijnlijk wat troebel is. De troebelheid vertelt iets over hoe het eindproduct geproduceerd is: hoe troebeler de drank is, hoe beter men kan vaststellen dat de wijn waarschijnlijk niet gefilterd is. De geur

Door het glas rond te draaien kan de wijn ‘walsen’. Dit betekent dat er verschillende geuren loskomen van de wijn. Probeer eens uit te leggen wat de ingrediënten van de wijn zijn. Wees vooral niet bang om de mening te uiten. Fouten maken is menselijk en de ene neus is beter in het onderscheiden van (scherpe) geuren dan de andere. Vraag zichzelf eens af of de wijn zuiver is of niet. Herkent men de druiven die ervoor gebruikt zijn of niet?

Door de neus goed te laten oordelen, leert men meer over het product zelf. Smaakbeleving

Ten slotte nog even de smaakbeleving: het is de bedoeling dat men het product rollend door de mond laat gaan. Klem de tong tegen het gehemelte. Vervolgens neemt men wat lucht. Dat heeft een slurpend effect tot gevolg, maar dit is hoe rode wijn gedronken hoort te worden. Maak vervolgens een kauwende beweging om het fruit in de drank te ontdekken. 

Echte rode wijnproevers drinken veel wijn. Om te voorkomen dat men onder invloed raakt, is het beter de wijn uit te spugen. Daardoor is ook de afdronk beter te beoordelen. Drink niet te veel wijnen achter elkaar, want anders is het verschil tussen iedere rode wijn niet meer te merken.

Voor meer info : https://www.horecagoedkoop.nl/goedkope-wijn-bestellen/rode-wijn