Ginofey
Image default
Dienstverlening

Persoonlijkheid Stoornissen en Relaties – 8 Tekenen Dat je Partner Een Persoonlijkheid Stoornis Kan

Relaties hebben uitdagingen, zelfs wanneer de dynamiek gezond is en de partners mentaal in balans zijn. Deze uitdagingen worden echter bijna onoverwinnelijk wanneer één van de partners onder een persoonlijkheidsstoornis lijdt. Deze stoornissen, waaronder narcisme, sociopatie, en psychopathie, zijn fundamentele verschillen in de verbindingen in de brein of persoonlijkheid. Ze zijn daarom bijna onbehandelbaar en veroorzaken enorm veel destructie in een relatie.

Wanneer je verbijsterd, verward, en gekwetst bent door de destructieve acties van je partner, is het misschien mogelijk dat hun onverklaarbare gedrag het resultaat is van een persoonlijkheidsstoornis. Hoewel alleen opgeleide en gekwalificeerde geestelijke gezondheidspsycholoog een persoonlijkheidsstoornis kunnen diagnosticeren, zijn hier 8 tekenen waar je voor moet uitkijken:

1. Gebrek aan spijt. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis zoals sociopatie en psychopathie heeft geen geweten zoals de meeste van ons dat hebben. Ze zullen geen schuldgevoelens hebben zoals wij dat doen. Ze kunnen de emotie misschien nadoen, of overstuur zijn dat ze betrapt zijn, maar echte spijt is niet aanwezig. Ze kunnen zelfs geloven dat het slachtoffer het “verdiende” om uitgebuit of gekwetst te worden omdat ze zwak of dom genoeg waren om misleid te worden.

2. Gebrek aan empathie. Dit is een algemeen kenmerk van narcisten. Ze zijn niet in staat om zichzelf in de schoenen van iemand anders te zetten. Het resultaat is dat ze als harteloos en egocentrisch gezien worden.

3. Gebrek aan impulscontrole. Onmiddellijke bevrediging is belangrijk voor diegenen met een persoonlijkheidsstoornis. Dit kan leiden tot destructief en compulsief gedrag op het gebied van geneesmiddel en alcohol.

4. Grandioos zelfbeeld. Je partner kan zijn prestaties aandikken, zich hooghartig gedragen, anderen met minachting bekijken, voorkeursbehandeling verwachten, en verwacht dat ze geassocieerd worden met “belangrijke” mensen of instituten.

5. Manipulatie, bedrog, en compulsief liegen. Je partner kan exploiterend zijn, door van jou en anderen te profiteren. Ze kunnen een parasitaire levensstijl leven, en alles nemen wat ze kunnen. Daarnaast kunnen ze doorlopen over van alles liegen.

6. Constante onverantwoordelijkheid. Je partner kan moeilijkheden hebben met een baan vinden of houden, rekeningen op tijd betalen, en aan andere verplichtingen te voldoen.

7. Neiging tot geweld. Je partner kan woedende uitbarstingen hebben, en een neiging tot geweld hebben, hoewel niet alle psychopaten of sociopaten gewelddadig zijn.
8. Extreem zwart/wit denken. Je partner kan zich bezigen met de gedachte aan de ideale liefde, schoonheid, of macht. Ze kunnen jou ook als ofwel perfect en geweldig zien, ofwel waardeloos en verschrikkelijk, met niets er tussen in.

Klik hier voor relatietherapeut Maastricht

Voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/maastricht/