Ginofey
Image default
Eten en drinken

48 miljoen kopjes koffie

Per jaar gebruikt de gemiddelde Nederlander zo’n 7 kilo koffie. Dat zijn 3 kopjes per dag, 148 liter water per jaar. Doe dit maal 16 miljoen Nederlanders en je komt uit op ongeveer 48 miljoen kopjes koffie per dag! Koffiebonen hebben van nature niet de mooie bruine kleur die ze hebben als je ze in de machine stopt. In een koffiestruik groeien rode besjes waar twee groene zaden in zitten. Die zaden zijn de koffiebonen. Per jaar levert een goeie koffieplant ongeveer 1 kilo koffie op. De bruine kleur krijgen ze pas als de koffiebonen worden gebrand. Het grootste koffieproducerende land ter wereld in Brazilië.  

Doordat we meer zijn gaan reizen hebben we andere smaken en boonsoorten leren kennen. We hoefden dus niet meer alleen het Hollandse bakkie te drinken. Uit Italië kwam de espresso. dit is koffie gezet onder hele hoge druk. De makkelijkere en veelgebruikte variant hiervan is nespressoHet enige grote nadeel aan het gebruik van dit apparaat is het nespresso ontkalken. Omdat je een andere machine gebruikt dan die ze in cafés gebruiken, een makkelijkere machine voor dagelijks gebruik, moet deze op een andere manier schoongemaakt worden. 

Het is tegenwoordig heel gewoon om een smaakje in je koffie te hebben. Denk maar aan de populaire Starbucks. Vroeger werd er vooral kaneel, nootmuskaat en likeur aan koffie toegevoegd maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos. Er worden elke dag nieuwe smaken bedacht in laboratoria. Die worden dan getest door proefpersonen. Als ze goed uit de test komen, worden ze in een fabriek in het groot gemaakt.  

Koffie zonder suiker of melk staat in de schijf van vijf. Zo ongezond is koffie dus helemaal niet zou je denken. Het probleem is alleen dat de meeste mensen koffie niet lekker vinden zonder er iets aan te veranderen. Ze voegen dus melk of suiker toe. Of zoals eerder gezegd likeur of een siroop met een smaakje. Hier moet je dus mee opletten. 

Voor meer info : https://www.koffiecupster.nl