Ginofey
Image default
Gezondheid

Wanneer en waarvoor kun je fysiotherapie nemen?

Fysiotherapie is een behandeling die gericht is op het herstel van lichamelijke klachten. Het kan worden ingezet bij allerlei soorten blessures of pijnklachten, maar fysiotherapie kan ook worden ingezet om andere problemen aan te pakken. Zo kan fysiotherapie helpen om bewegingsproblemen op te lossen, of om de conditie van iemand te verbeteren. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de klachten die iemand heeft. Fysiotherapie Rotterdam kan zowel preventief als curatief worden ingezet.

Wat is preventief of curatieve fysiotherapie?

Preventieve fysiotherapie houdt in dat er wordt gekeken naar de risico’s voor lichamelijke klachten en dat fysiotherapie wordt ingezet om de kans op klachten te verkleinen. Een fysio zal dan met name gaan kijken naar houding, bewegingspatronen en leefgewoontes van iemand om fysiotherapie te kunnen inzetten.

Curatieve fysiotherapie houdt in dat fysio wordt ingezet om lichamelijke klachten op te lossen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om rug- of nekklachten, maar fysio kan ook worden ingezet om een blessure te genezen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gaan om het herbekken van de fysieke conditie na een operatieve ingreep, of om fysieke klachten te verlichten die uit een ongeluk zijn ontstaan.

Welke fysiotherapie behandelingen zijn er?

De fysiotherapeut zal altijd bekijken welke behandeling het beste is voor de klachten die een patiënt ervaart. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk, zoals oefentherapie, massages of chiropractie. Soms wordt ook medicatie voorgeschreven om de klachten te verlichten. De fysiotherapeut zal altijd samen met de patiënt bekijken welke behandeling het beste is.

Wie kan fysiotherapie behandelingen krijgen?

Fysiotherapeuten hebben verschillende opleidingen gehad, die gericht zijn op fysische en medische aspecten. Fysio’s zijn gespecialiseerd in het behandelen van lichamelijke klachten. Iedereen met fysieke klachten kan een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Soms wordt fysiotherapie ook vergoed door de zorgverzekering, maar soms dekt de verzekering dit niet en moet je de behandelingen helemaal zelf betalen. Kijk op internet wanneer je wel en geen vergoedingen krijgt.