Ginofey
Image default
Gezondheid

Wat is een e-sigaret en hoe werkt het?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een e-sigaret of vaper. Dit is een alternatief voor het roken van een echte sigaret, waarvan we de negatieve verhalen allemaal inmiddels wel kennen. In deze blog lees je alles over de e-sigaret: wat het is, hoe het werkt en waar je het kunt kopen.

Wat is een e-sigaret?

Het grote verschil met een echte sigaret is dat je geen rook inademt, maar waterdamp. In plaats van tabak, vul je een e-sigaret met vloeistof. Deze worden verwarmd zodat de vloeistof verdampt en je deze inhaleert. Het voordelige aan een e-sigaret is dat je deze slechts eenmaal dient aan te schaffen, je laad hem op en je kunt hem dagenlang gebruiken. Een e-sigaret is ook beter voor je eigen gezondheid en het milieu, er zitten namelijk veel minder schadelijke stoffen in dan in een gewone sigaret. Zo bevat een e-sigaret bijvoorbeeld geen grote boosdoeners als teer, fosfor, koolmonoxide en lood. Het is dus een veel beter alternatief dan het sigaretten roken.

Hoe werkt een e-sigaret?

Een e-sigaret bestaat dus uit een buisje waar een accu inzit, een verwarmingselement en een reservoir voor de vloeistof. De vloeistof giet je uit een spuitflesje in het reservoir. Wanneer je vervolgens op een knopje drukt wordt het verwarmingselement in werking gezet en verdampt de vloeistof. Deze verdampte vloeistof zuig je daarna op en je inhaleert het in je longen. Met een e-sigaret creëer je een dikke rookwolk als je de damp uitblaast, dit is omdat de rook wordt gemaakt van waterstof.

Waar koop je een e-sigaret?

Een e-sigaret is tegenwoordig overal te koop. Of je nou online winkelt of bij een speciaalzaak in de stad. Ze komen in alle maten, kleuren en vormen. Ook kun je kiezen tussen de grote van de accu, hoe groter het apparaat, hoe langer de e-sigaret mee gaat. Ook de vloeistoffen zijn online makkelijk te vinden en bestellen. Je kunt kiezen uit tientallen smaakjes. Ben je van plan om te stoppen met het roken van sigaretten en e-sigaretten? Dan kun je kiezen voor vloeistof met steeds minder nicotine.