Ginofey
Image default
Sport

Dag snoeken met doodaas en kunstaas

Na vele weken van hard werken en weinig vrije tijd, kan ik eindelijk weer eens een visdag plannen. Nu de temperatuur de afgelopen weken ronde de 10 tot 15 graden hangt en de waterplanten goed beginnen af te sterven, besluit ik het op snoek te wagen. De dag ervoor wordt snel met een vaste stok en dobber een aantal voorns uit de nabijgelegen sloot gevangen. 

De auto wordt ’s ochtend vroeg ingeladen bij het eerste licht. De ervaring leert dat vroeg in de ochtend de meest productieve uurtjes zijn. Nu snel naar de waterkant om te kijken of de stek vrij is, en of er voldoende prooivis rondzwemt. Tot de verbazing blijkt bijna de hele sloot nog vol te staan met plompenbladen. Dat is slecht voor het vertrouwen. Juist als de waterplanten zijn afgestorven zit de prooivis als grote scholen bijeen. De snoek ligt hier nooit ver vandaan. Of de prooivis al in de buurt van de huizen en bruggen ligt is nu onduidelijk. Toch maar proberen dan. 

Onder de brug komt een hengel met doodaas te liggen. Er komt een lichte stroming uit de zijsloot, waardoor deze mooi onder de brug door kan driften. De kans dat deze gespot wordt door een snoek is dan extra groot. Met de andere hengel wordt gevist met kunstaas. In dit geval een Abu Garcia Silver Max met reel. Een jerkbait van 15cm wordt op de onderlijn geknipt en dan maar smijten. Mocht deze niet gepakt worden, dan zit de tacklebox vol met andere soorten kunstaas om de snoek alsnog over de streep te trekken.

Deze combinatie van vistechnieken houdt je lekker actief en kan soms een dode aasvis extra aantrekkingskracht geven. Vandaar dat er ook steeds enkele worpen onder de brug worden gemaakt. Na 3 drifts onder de brug wordt opeens de dobber gemist. Zonder waarschuwing is deze ondergetrokken. De Abu Garcia hengel wordt snel weggelegd om de volledige aandacht te hebben voor de doodaas hengel. Met licht spanning wordt gevoeld of de snoek wil zwemmen. Licht tikjes verraden de snoek, maar deze blijft verder liggen. Na 20 seconden wordt het dan toch maar aanslaan. Liever wacht ik tot de snoek de aasvis goed in de bek heeft en hiermee wegzwemt namelijk. Even lijkt ik mis te slaan, maar de lijn komt los van waterplanten. Dan ontploft het water zowat onder de brug en schiet de vislijn van de vismolen af. Met grote uithalen probeert de snoek te ontvluchten, maar de Abu Garcia Revo molen kan deze uithalen goed opvangen. Onder de top blijft de snoek nog lang diep zwemmen, maar na een minuut of vijf komt er een enorm lichaam naar de oppervlakte. Snel wordt het schepnet er onder gezet en de eerste metersnoek van het jaar kan op de lijst bijgeschreven worden. Een heerlijke start van een lange visdag.

Voor meer info : https://www.sportvisgigant.nl/