Ginofey
Image default
Banen en opleidingen

Zo schrijf je een effectieve stagevacature

In de krappe arbeidsmarkt van nu zijn veel bedrijven op zoek naar aanstormend talent. Een effectieve manier om talent aan je bedrijf te binden is het aanbieden van leerzame stages. Onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat veel afgestudeerden uiteindelijk ook echt aan de slag gaan bij een bedrijf waar ze eerder eens stage hebben gelopen. Het is dus zaak dat jij dit talent binnenhaalt, maar hoe? 

 

De vacaturetitel 

 

Om maar te beginnen bij het begin. De vacaturetitel wordt nog vaak onderschat, maar speelt een belangrijke rol. Als je wil dat jouw bedrijf opvalt tussen alle andere bedrijven dan zal je met wat beters moeten komen dan enkel de functietitel. Natuurlijk is het wel handig om dit mee te nemen, naast de studierichting en het type stage, maar je moet het talent ook weten te triggeren. Zorg dus dat je de titel wat meer flair geeft dan enkel ‘stagiair gezocht’. Bekijk maar eens het onderstaande voorbeeld: 

 

Niet: 

 

“Afstudeerstage hbo communicatiein Utrecht 

 

Wel: 

 

“Communicatie stagiair gezocht voor uitdagende afstudeerstage bij dynamische startup in Utrecht” 

 

De opbouw van de vacature 

 

De student of het talent moet binnen een mum van tijd kunnen beslissen of de stage wat voor hem of haar is. Zorg dus dat de opbouw van de vacature logisch en overzichtelijk is. Werk met tussenkopjes en wees daar direct in. Denk bijvoorbeeld aan zaken als: ‘wat wij van jou verwachten’ of ‘wat wij te bieden hebben’. De meeste mensen lezen een vacature scannend, dus dan werkt dit het best. Ook het gebruik van bulletpoints ten opzichte van lange lappen teksten werken vele malen beter. 

 

Wees volledig 

 

Zorg ervoor dat je alle relevante informatie opneemt in je vacature, zonder er te veel woorden aan vuil te maken. Er is niks zo vervelend als tijd verspillen aan mismatches door onvolledigheid in wat je bijvoorbeeld eist van het talent. Denk dus aan zaken als de duur van de stage, het gewenst onderwijsniveau, minimale skills, stagevergoeding en andere zaken die voor jou of jouw bedrijf van belang zijn. 

 

Wat je wel en niet schrijft 

 

De aandacht span bij het lezen van vacatures is over het algemeen niet heel erg lang. Het is dus belangrijk dat je snel to the point komt. Waarom moet de stagiair bij jouw bedrijf stage komen lopen en niet bij de concurrent? Wat heb jij de stagiair te bieden wat andere stages niet hebben? Dat soort vragen moeten al snel aan bod komen. De achtergrond of het ontstaan van je bedrijf komt later nog wel aan bod, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. 

 

 

 

 

https://www.integrand.nl/stagiair-gezocht