Ginofey
Image default
Woning en Tuin

Circulatiepomp vervangt natuurlijke circulatie en geeft meer vrijheid in plaatsing

De komst van de circulatiepomp maakte het mogelijk om de Cv-ketel op een willekeurige plek te plaatsen. Bij de aanwezigheid van een zolder wordt dat meestal de plaats. Daar is ruimte genoeg en het is een handige plek voor de afvoer van de rookgassen. Een simpel afvoerkanaal volstaat daarvoor. Daarnaast kunnen met een circulatiepomp de buizen door de woning heen een kleinere diameter krijgen. Met een circulatiepomp wordt ook de temperatuurregeling door het huis heen eenvoudiger.

Hoewel circulatiepompen voor diverse toepassingen kunnen worden gebruikt, beperken we ons hier de pomp van een Cv-installatie. Misschien zijn er mensen, die zich herinneren dat de circulatie van het warme water door het centrale verwarmingssysteem (CV) op een natuurlijke manier ging. De Cv-ketel stond op de laagste plek in het huis, in een put of kelder, en het warme water steeg op, omdat het lichter is dan het koude water. Aan het einde van het circuit kwam het inmiddels afgekoelde water weer terug bij de ketel. Om dat te laten werken waren pijpen met een redelijke grote diameter nodig en ook om die reden kwam de verwarming door heel het huis vrij traag opgang.

 

Aansturing van een circulatiepomp

 

Als het Cv-systeem een ruimtethermostaat heeft, schakelt die de circulatiepomp aan en uit. Tegelijkertijd met het starten van de pomp begint de Cv-ketel het verwarmingswater op te warmen. Als de gewenste temperatuur in de ruimte waar de ruimtethermostaat zich bevindt de ingestelde temperatuur heeft bereikt, schakelt genoemde thermostaat de brander uit. De pomp blijft dan nog even doorlopen.

 

Energieverbruik

 

Een circulatiepomp verbruikt aanzienlijk veel elektrische energie. Er zijn Cv-ketels met een circulatiepomp die in diverse standen kan worden gezet. Doorgaans zijn dat er drie of vier. In het geval van drie snelheden, zijn dat vaak 1600, 2000 en 2600 toeren per minuut. Het toerental kan zo worden aangepast aan de weerstand van het Cv-systeem. Er zijn ook pompen met een variabel toerental. Bij de aanschaf van een Cv-ketel is het daarom zinvol om op het energieverbruik te letten. Nieuwe Cv-ketels dienen sinds 26 september 2015 een energielabel te hebben volgens diverse Europese richtlijnen. Het A-label is voor de meest zuinige.

 

Voor meer info : https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/pompen/circulatiepompen