Ginofey
Image default
Woning en Tuin

Wat is het belang van muurisolatie?

Wanneer je isolatie gaat toepassen in je woning zal je tot de vaststelling komen dat dit kan gebeuren in tal van verschillende delen van het pand. In eerste instantie kan er in de praktijk worden vastgesteld dat de focus hierbij vooral komt te liggen op het dak. Dat hoeft niet te verbazen, want het dak staat er traditioneel om bekend heel wat warme lucht door te laten. Dit heeft als gevolg dat je zomaar kan worden geconfronteerd met een aanzienlijk warmteverlies. Dit gezegd hebbende is het van belang om te weten dat de warme lucht via de muur omhoog trekt. Het gevolg hiervan is dat er al via de muren heel wat warme lucht verloren gaat. Het belang van muurisolatie kan en mag dan ook in de praktijk absoluut zeker niet worden onderschat, integendeel.

Drie redenen om te kiezen voor muurisolatie 

Het toepassen van muurisolatie blijkt vandaag de dag heel wat populairder te zijn dan vroeger. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat mensen zich steeds meer bewust worden van de belangrijke troeven waar men bij een goed geïsoleerde woning op kan rekenen. In ieder geval, het isoleren van je muren kan interessant zijn omwille van meerdere redenen, namelijk:

  1. Er wordt voor gezorgd dat het warmteverlies uit je woning danig kan worden ingeperkt;

  2. Doordat de muren geïsoleerd worden kunnen geluiden van buitenaf worden ingeperkt; 

  3. Het wooncomfort kan er behoorlijk door worden verhoogd; 

Dat er in eerste instantie vooral voor wordt gekozen om het dak te isoleren spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende kan ook het isoleren van de muren zeer belangrijk zijn. Niet alleen zal je merken dat dit het wooncomfort ten goede komt, bovendien zal je dat ook zeker en vast merken wanneer je de eindafrekening van je energie in de bus ontvangt. Ook deze zal namelijk gegarandeerd een flink stuk lager uitvallen. Dit is uiteraard zeker en vast interessant te noemen. 

Hoe kan deze vorm van isolatie worden toegepast?

Muurisolatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Om te beginnen is het mogelijk om de muren langs de binnen- en buitenkant te isoleren. Het isoleren van de muren van je woning langs binnen wordt in de praktijk doorgaans niet aanbevolen. Dit niet zozeer omdat het niet interessant kan zijn (want dat is het wel degelijk), maar vooral omdat je op die manier in je woning heel wat ruimte verliest. Is er sprake van spouwmuren in je woning? Dan beschik je nog over een extra mogelijkheid om de muren te isoleren. Ook het toepassen van spouwmuurisolatie is immers een optie. Dit is wellicht nog de interessantste manier van je muren isoleren. 

Met welke kosten moet je rekening houden?

De kosten die aangerekend worden in de praktijk voor het toepassen van muurisolatie zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je gaat isoleren. Zoveel spreekt natuurlijk voor zich. Bij het toepassen van spouwmuurisolatie kan je (afhankelijk van het type materiaal waar gebruik van wordt gemaakt) rekenen op een kostenplaatje gelegen tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter. 

Kies je voor een ander type muurisolatie dan het isoleren van de aanwezige spouwmuren? Of zijn er bijvoorbeeld helemaal geen spouwmuren aanwezig in je huis? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat de kosten wat hoger zullen zijn gelegen. Bij het isoleren van de muren van je woning langs de buitenkant kan je bijvoorbeeld al snel rekenen op een kostprijs van zo’n 100 euro per vierkante meter. Bovendien spreekt het voor zich dat ook de uitstraling van je huis hierdoor wordt beïnvloed.