Ginofey
Image default
Dieren

Paarden of pony bitten in alle soorten, maten en materialen koop je online!

Paardenbitten in alle soorten en maten

 

Om een paard te kunnen rijden heb je een hoofdstel, zadel, kleding etc. nodig. Wanneer je gaat paardrijden zadel je je paard op. Bij het opzadel van een paard heb je een dekje nodig, een zadel, peesbeschermers en hoofdstel. Optioneel kun je ook een martingaal of borsttuig bevestigen.

In het hoofdstel heb je verschillende ‘onderdelen’. Deze onderdelen bestaan uit een neusriem, een sperriem, een halsketting, teugels en natuurlijk een bit. Tegenwoordig heb je heel erg veel verschillende soorten bitten voor een paard. Welke heb je nodig wanneer je welke discipline rijd? Wat is het beste formaat en welk materiaal past het beste bij je paard? Al deze vragen worden beantwoord in deze blog over bitten voor paarden.

 

Functie van een paarden of pony bit

Een bit is cruciaal wanneer je gaat paardrijden. Een bit draagt een paard of pony in de mond en zit bevestigd aan het hoofdstel. De functie van een bit is het sturen en remmen van een paard. Doordat het bit in de mond van het paard zit, is het belangrijk dat je weet hoe je hiermee om moet gaan. Wanneer je goed rijd, heeft je paard geen hinder van het bit maar er juist plezier van. Wanneer rijd je goed met een bit? Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is, echter kun je aan een paard wel zien hoe wanneer het er last van heeft of wanneer het er plezier van heeft.

Wanneer je paard onder het rijden schuim in de mond draagt en zachtjes ‘speelt’ met het bit (dit houdt in dat je paard hier zachtjes op knabbelt en door de mond laat bewegen). Je paard heeft hinder van het bit wanneer het paard het bit vasthoudt. Dit gebeurt wanneer je veel aan de teugels trekt, het bit pijn doet in de mond van het paard, of het paard het niet eens is met de handeling die de ruiter van hem of haar vraagt. Gevolgen hiervan kunnen zijn: het niet in de hand houden van je paard, een paard die continue wegschiet en niet te remmen is, of erger: beschadiging in de mond en aan de tanden. Wanneer dit het geval is ben je genoodzaakt hier wat aan te doen. Dit kun je doen door te wisselen van bit of anders te gaan rijden; met een rustigere hand.

 

Verschillende maten van een paarden of pony bit

Er zijn veel verschillende maten betreft bitten. Deze maten worden aangegeven in centimeters. De maten die de bitten kennen zijn:

 

Grote van Paard of Pony                                           Bit Maat                      Hoofdstel maat

A of B Pony                                                                     10,5 cm                      Pony

C, D en kleinere E Pony                                                   11,5 cm                      Cob

Grote E pony’s en kleine/middel grote paarden               12,5 cm                      Full

Grotere Paarden                                                             13,5 cm                      Full of Extra Full

 

 

Wanneer heb je nou een A, B, C, D, E pony of paard?

 • Categorie A: stokmaat tot 117 cm;
 • Categorie B: stokmaat van 117 cm tot en met 126,9 cm;
 • Categorie C: stokmaat van 127 cm tot en met 136,9 cm;
 • Categorie D: stokmaat van 137 cm tot en met 148,0 cm;
 • Categorie E: stokmaat van 148,1 cm tot en met 156,9 cm;
 • Vanaf stokmaat 157cm gaat het om een paard. 

 

Het is uiterst belangrijk de juiste maat bit te hebben voor je paard of pony. Dit is nodig zodat je optimaal kunt rijden profiteren van het bit. Wanneer een bit te groot is, schaar je het door de mond van het paard en dit kunnen beschadigingen aan de tanden en mond veroorzaken. Een te klein bit zit te strak in de mond van het paard en kan zorgen voor beschadigingen aan de mondhoeken. Wanneer dit optreed zal het rijden moeilijker worden en het paard je het niet in dank afnemen.

Een bit wat goed past kan ook beschadigingen aan de mondhoeken veroorzaken, dit kan komen doordat je te veel of te hard trekt aan de teugels (dit gebeurt iedereen wel eens). Om te voorkomen dat je paard dan beschadigingen krijgt kun je ringbitten aan het bit bevestigen. Deze zitten om de uiteinden van het bit en heeft het paard niet in de mond, maar ernaast. Deze ringbitten zorgen ervoor dat het bit niet meer de zijkant van de mondhoeken kunnen raken waardoor ze ook niet meer kapot gaan. Voor acties op goedkope bitten » HappyHorseDeal «

 

Verschillende soorten bitten

Welk bit je kiest is afhankelijk van:

 • De mond van je paard
 • De kin, kingroeve en nek bij een stangbit
 • Niveau van ruiter en paard
 • De ruitersportdiscipline

Met een onervaren ruiter of een onervaren paard is het raadzaam om met een eenvoudig trensbit te rijden. Deze bitten werken grotendeels in op de tong van het paard.

Een combinatiebit of het gebruik van standg en trens moet worden overgelaten aan zeer ervaren ruiters en paarden.

 

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten bitten, die onderverdeeld kunnen worden in een aantal categorieën:

 • Trensbit met verschillende mondstukken en ringen
 • Stangbit met verschillende mondstukken en scharen
 • Ophaaltrens
 • Combinatiebitten met verschillende mondstukken en ringen
 • Westernbitten
 • Rensport bitten
 • Menbitten
 • Trainings- en showbitten
 • Overige bitten

Welk bit je nodig hebt, hangt af van de discipline die je rijd en het paard wat je hebt.

 

Meer weten over bitten? Bekijk onderstaande video!

 

Voor meer info : https://123ruitersport.nl/paard/bitten.html