Ginofey
Image default
Eten en drinken

Wat is Tequila

Tequila is een sterke drank wat afkomstig is uit Mexico. Er wordt gesproken van sterke drank in Nederland wanneer het alcoholpercentage van de drank bestaat uit meer dan 15% bij een kamertemperatuur. Tequila valt hier zeker onder.

De hoofdbestanddelen van een fles Tequila zijn agavesap en rietsuiker. Om te spreken van tequila moet er minimaal 51% agavesap in zitten. Agaveplantages komen voor in Mexico, dat is ook de reden dat echte Tequila een super Mexinaans drankje is. De beste Tequila bestaat uit 100% agavesap. In Nederland kennen we dit niet veel. Er zijn allerlei verschillende soorte Tequila. Plata, blanca, reposado en añejo zijn een aantal.

Het rijpingsproces bepaalt de kleur van de drank. Er zijn hele lichte en hele donkere soorte Tequila. Hoe langer het gerijpt heeft hoe donker de kleur van de sterke drank zal zijn. De soort die het langst gerijpt wordt is de extra añejo. Deze rijpt maar liefst minimaal 3 jaar. 

 

Waar is het verkrijgbaar?

In Nederland is het voor de consument alleen verkrijgbaar bij slijterijen. Dit omdat het om een sterke drank gaat die dan meer uit 15% alcolhol bestaat. Tequila bevat meestal een alcoholpercentage tussen de 35 en 50 procent. In discotheken wordt het ook veel verkocht. Daar is het wel bekende drankje vooral geliefd onder de jongeren die het als een shotje gebruiken. Een shotje is een heel klein glaasje drank wat in 1 keer achterover getikt dient te worden.

Tequila heeft van zichzelf een zeer expleciete smaak die liever geblust wordt met een ander middel. Om de smaak iets te verdunnen wordt het shotje van een fles Tequila vaak ingenomen met zout en citroen.

Strooi wat zout op je hand, lik dit op. Pak vervolgens het shotje Tequila wat je achterover dient te tikken en tot slot ligt er een citroen partje klaar om een frisse smaak tot slot te krijgen. Het klinkt niet heel lekker maar toch is het zeer populair onder jongeren en studenten om op deze wijze Tequila op te drinken. Echte liefhebbers mixen geen Tequila.

 

Verschillende cocktails

Er zijn ook genoeg cocktails die samengesteld worden met een vleugje Tequila. Een aantal cocktails zijn:

  • Margarita
  • Tequila Sunrise
  • Sangrita

Margarita is een combinatie van Tequila, een willekeurige sinaasappellikeur en limoensap. Wat uiteindelijk het frisse tintje kan geven aan de smaak.

Tequila Sunrise, is een fris cocktailtje met sinaasappelsap en grenadine

Sangrita is een cocktail met sinaasappelsap, grenadine, zout en een vleugje chillisaus. Dit maakt het wel tot een zeer unieke Cocktail.

 

Voor meer info : https://www.horecagoedkoop.nl/